18 duurzame sociale appartementen in het groen • Sint-Gillis-Waas
Wij streven altijd naar een doordacht, duurzaam en energiezuinig project. De basis hiervoor is het respecteren van de natuur en haar wetmatigheden. Duurzame architectuur is een must en elk onderdeel van het proces (keuze van materialen, oriëntatie, verwarmingstechnieken, locatie,…) heeft impact. Vanaf fase voorontwerp vergelijken wij op een kritische en eerlijke manier de mogelijke opties zodat je de meest duurzame en doordachte beslissing kan nemen.
De appartementsblokken zijn opgevat als compacte volumes met lift ten behoeve van oudere of minder mobiele bewoners. De appartementen zijn gesitueerd aan het gemeenschappelijk centraal groengebied. De leefruimtes van de appartementen worden daarom ook allemaal gericht op dit zuid gelegen groengebied. Ook de terrassen worden aan deze zijde ingeplant en zorgen meteen voor zonnewering voor de onderliggende glaspartijen. De bewoners kunnen genieten van lichte en ruimtelijke appartementen met prachtig uitzicht op het gemeenschappelijk binnengebied. De footprint van de appartementsgebouwen valt volledig binnen de voorziene bouwzone van de appartementen. De zuidgerichte terrassen en leefruimtes hebben een beperkte en variabele zijdelingse uitkraging tov het gelijkvloers en zorgen voor schaduwwerking voor de gelijkvloerse leefruimtes.
Alle appartementen zijn rolstoelbezoekbaar. De verdiepingsappartementen kunnen ook voorzien worden als volledig aangepaste appartementen met één kamer.
De tuinen van de gelijkvloerse appartementen worden voorzien van streekeigen struiken en bomen. Ipv strakke hagen en draden wordt de privacy gewaarborgd door een gevarieerde aanplanting van streekeigen struiken. De private tuinen vormen één groene zone met het naastliggende publiek terrein. Er wordt gebouwd met minimale impact op de waterhuishouding: er wordt een regenwaterput voorzien met regenwaterrecuperatie voor toiletten en wasmachine. De luifels worden voorzien in een groendak en de verharding wordt volledig waterdoorlatend voorzien.
De appartementen zijn compact vormgegeven. De verdiepingen worden gerealiseerd in één grote overspanning per appartement met niet dragende tussenwanden. Hierdoor is er een vrij plan, alsook een duurzame en flexibele structuur die volgens toekomstige evoluties kan aangepast worden volgens de maatschappelijke en technische noden van het moment. De dragende wanden worden boven elkaar geplaatst, met een zeer eenvoudige constructie tot gevolg. Hierdoor kunnen we de hoeveelheid materiaal beperken en bijgevolg heeft dit een positieve invloed op de kostprijs en milieu-impact.
De duurzaamheid op lange termijn van een gebouw wordt voor een groot deel bepaald door de materialen waarin er wordt gebouwd. Met onze materiaalkeuze kiezen we voor bouwmaterialen met een zo laag mogelijke energie-impact (LCA), die eventueel later gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden, met een positieve invloed op de akoestiek en met een voldoende isolerend vermogen. Ook het onderhoud wordt mee in overweging genomen, hoe lager het onderhoud hoe duurzamer voor de maatschappij. Er wordt gekozen voor lokale materialen.
- Silicaatsteen voor de draagmuren: goed voor akoestiek, lage CO2 impact.
- Dakstructuur in houten FJI liggers: lage CO2 impact, weinig gewicht.
- Lichte gevelsteen gefabriceerd door lokale producenten
- Houten gevelbekleding thermowood FSC voor de invulling van de gevelbekleding op de verdiepingen: lage CO2 impact.
- Buitenschrijnwerk PVC: isolerend, recuperatie mogelijk.
- Betonnen verdiepingsplaat met grote overspanning.
- Isolatieplaten i.p.v. gespoten PUR voor vloer op volle grond.
- Minerale wol als gevelisolatie.
- Infiltrerende materialen: gelijkvloerse terrassen en pad vooraan in lichtkleurige drainerende klinkers.
- Terras zwevend in prefab beton zodat de boven- en onderkant meteen is afgewerkt en geen verdere afwerking nodig heeft (materiaalbeperking).
- Groendak op luifel aan de inkom voor groen uitzicht vanop de verdieping en extra regenwaterbuffering.
- Warmtepomp lucht-water: individueel per woning met buitenunits op het dak.
- PV-panelen op het platte dak met omvormer per appartement afgestemd op het verbruik van de warmtepomp.
- In overleg met de opdrachtgever kan bekeken worden om een gemeenschappelijk warmtepompsysteem water-water te installeren per appartementsblok.
- Vloerverwarming: lage temperatuur afgiftesysteem in alle appartementen.
- Ventilatie D: luchtdicht bouwen d.m.v. dichtingstape aan buitenschrijnwerk.
- Het dak wordt afgewerkt met een witte dakdichting voor de zonreflectie tegen opwarming in de zomer en voor een grotere efficiëntie van de opbrengst van de PV-panelen.
type nieuwbouw • appartementen • sociale huisvesting
opdrachtgever Woonanker Waas
opdracht architectuur • stabiliteit