BEN woning • Sint-Niklaas

Een unieke BEN-woning in een alledaagse verkaveling

De opdrachtgevers, een koppel met twee jonge kinderen, wensten een energiezuinige, lichte en slimme woning met voldoende aandacht voor privacy. De woning werd opgetrokken als stapeling van verschillende blokken uitgevoerd in rood genuanceerde baksteen gecombineerd met FSC gelabeld, houten buitenschrijnwerk.

De vraag naar licht inspireerde ons om de leefruimte als open plan te ontwerpen waarbij elke zone (eten, spelen, zitten, koken) zijn eigen karakter en identiteit kreeg. De inkomhal vooraan kreeg een dubbel programma en werd voorzien van een heuse thuisbibliotheek met de mogelijkheid om later een bureau te plaatsen. Op deze manier kon de voorgevel opengewerkt worden, wat het straatbeeld ten goede kwam zonder aan privacy te moeten inboeten. De inkomhal fungeert als schakel en sluit op vraag van de klant het nachtgedeelte akoestisch af van de leefruimte.

Een absolute blikvanger in de inkomhal is de prefab betontrap die leidt naar de bovenverdieping waar de badkamer en drie slaapkamers zijn ondergebracht. De trap sluit perfect aan op de lichtgrijze betonvloer die op de gehele verdieping werd uitgevoerd.

type nieuwbouw • privaat • vrijstaande woning
opdracht architectuur • stabiliteit
foto's Katoo Peeters

Dankzij de toepassing van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen en een doorgedreven aandacht voor luchtdichtheid mag deze moderne woning zich BEN of ‘bijna-energieneutraal’ noemen. Omdat het risico op oververhitting groter is in gebouwen waar een doorgedreven luchtdichtheid wordt nagestreefd, werd ter hoogte van de leefruimtes (die gericht zijn op de westelijk geörienteerde tuin) bewust een luifel ontworpen. De luifel zorgt niet alleen voor schaduw, maar houdt ook de belangrijkste warmte buiten tijdens warme zomerdagen.

Meer informatie over energiezuinig bouwen vind je hier.




Bekijk ook deze gelijkaardige projecten



© 2021 Orizon Architectuur • BTW BE 0895.782.528 • privacy policycookie policysitemap Quoted: Websites met méér