vorige | volgende

Duurzame waterrobuuste sociale woningen

Orizon architectuur streeft altijd naar een doordacht, duurzaam en energiezuinig project. De basis hiervoor is het respecteren van de natuur en haar wetmatigheden. Duurzame architectuur is een must en elk onderdeel van het proces (keuze van materialen, oriëntatie, verwarmingstechnieken, locatie,…) heeft impact. Vanaf fase voorontwerp vergelijken wij op een kritische en eerlijke manier de mogelijke opties zodat je de meest duurzame en doordachte beslissing kan nemen.

Het perceel leunt zijdelings aan tegen de Broekstraat. Achteraan geeft het perceel uit op de overwelfde Blokstraatbeek waar een wandel- en fietspad is aangelegd. Het perceel heeft achteraan een prachtig uitzicht op de aanpalende landbouwzone, de landbouwzone aan de andere kant van de Broekstraat en het grote infiltratiebekken die ontwikkeld is als prachtige recreatiezone omringd door voetpaden, aanplantingen en een mooie voetgangersbrug.

Het perceel helt sterk af naar achter. Het niveauverschil tussen het wandelpad achteraan en de straat vooraan langs waar onze percelen ontsloten worden bedraagt ongeveer een meter. Omwille van de laag gelegen buurt van “het broek” is het belangrijk dat de woningen waterrobuust gebouwd worden en hoog genoeg boven de omgeving gepositioneerd worden.

typologie

  • Gesloten eengezinswoningen met twee halfopen op de koppen van het bouwblok. De types 3/6 zijn 14 meter diep op het gelijkvloers en 12 op de verdieping. De types 3/5 zijn gepositioneerd op het minst diepe deel van het perceel en daarom volledig ingeschreven in de 12 m bouwdiepte om zo veel mogelijk tuin te vrijwaren.
  • Doorzonwoningen: de leefruimte grenst zowel aan voor- als achtergevel. Zithoek vooraan: licht via lichtstraat in de carport. Lichtstraat kan ook weggelaten worden voor groenzone aan de voorgevel.
  • Fietsenberging buiten het beschermd volume onder overstekend bovenverdieping.
  • Open leefruimte en keuken voor licht en open ruimtegevoel met respect voor een goede bemeubelbaarheid.

Aan de voorzijde wordt er een luifel gecreëerd die dienst doet als carport of fietsenberging. Tussen de woning en de luifel wordt een opening gelaten zodat de zon ook op het gelijkvloers kan binnenvallen langs zowel voor- als achterzijde. De luifel werkt voor de avondzon eveneens als een zonnewering, waardoor oververhitting vermeden kan worden. Door de schakeling en het spel met de ritmering van de carports zorgen ervoor dat elke woning apart goed leesbaar is.

duurzaamheid

Bouwen op een manier dat de impact op de waterhuishouding minimaal is, gaat verder dan waterrobuust bouwen. Er wordt een regenwaterput voorzien met regenwaterrecuperatie voor toiletten en wasmachine. De luifels worden voorzien in een groendak en de verharding wordt volledig waterdoorlatend voorzien.

De duurzaamheid op lange termijn van een gebouw wordt voor een groot deel bepaald door de materialen waarin er wordt gebouwd. Met onze materiaalkeuze kiezen we voor bouwmaterialen met een zo laag mogelijke energie-impact (LCA), die eventueel later gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden, met een positieve invloed op de akoestiek en met een voldoende isolerend vermogen. Ook het onderhoud wordt mee in overweging genomen, hoe lager het onderhoud hoe duurzamer voor de bewoner. Indien mogelijk wordt er gekozen voor lokale materialen.

  • Silicaatsteen voor de draagmuren. Goed voor akoestiek. Lage CO2 impact.
  • Dakstructuur in houten FJI liggers: Lage CO2 impact. Weinig gewicht.
  • Houten gevelbekleding thermowood FSC. Geen zware ondersteuningsconstructie in staal voor gevel metselwerk. Lage CO2 impact.
  • Banden in geperste rotswolplaat.
  • Buitenschrijnwerk PVC: isolerend. Recuperatie mogelijk.
  • Betonnen verdiepingsplaat met grote overspanning.
  • Geen gespoten PUR maar isolatieplaten.
  • Minerale wol als gevelisolatie.
  • Hellend dak met spantenstructuur minerale wol en gebitumineerde houtvezelplaat.
  • hellend dak in vlakke keramische pannen.
  • Infiltrerende materialen: oprit en pad vooraan in betonnen stroken met begroeiing tussen. Terras zwevend in hout boven het bestaande maaiveld. Water infiltreert op onderliggende bodem.
  • Groendak op carport voor groen uitzicht vanop de verdieping en extra regenwaterbuffering

type nieuwbouw • gekoppelde woningen • sociale huisvesting
opdrachtgever Waasse Landmaatschappij Sint-Niklaas
opdracht architectuur • stabiliteit 
 



Bekijk ook deze gelijkaardige projecten



© 2022 Orizon Architectuur • BTW BE 0895.782.528 • privacy policycookie policysitemap Quoted: Websites met méér