loods in gelamelleerd hout - Grobbendonk

flexibele cilinder

Studie voor de bouw van een strategische zoutopslagloods voor 5000 ton strooizout, in opdracht van Agentschap Wegen en Verkeer.

Het cilindervormige gebouw laat een grote flexibiliteit toe: de poortopeningen zijn aanpasbaar t.o.v. de inplanting en ruimere context. De ronde vorm laat zich eenvoudig inpassen in bestaande wegenis en minimaliseert de benodigde draaicirkels en footprint.

Deze compacte vorm maximaliseert het opslagvolume en reduceert het materiaalgebruik. De loods is ontworpen met veel aandacht voor duurzaam materiaalgebruik, natuurlijke ventilatie en daglichttoetreding.

Prefab betonnen keerwanden dragen een houtskeletgevel in recuperatiehout. Een ingenieus principe van gelammelleerde houten liggers overspant de volledige ruimte van 32m diameter.

type nieuwbouw • utiliteit • loods
opdrachtgever Agentschap Wegen en Verkeer
opdracht architectuur
team UTIL (stabiliteit) 
foto's Stijn Bollaert

 

Dit project werd gepubliceerd in A+ en genomineerd voor de Belgische Prijs Architectuur en voor de Belgian Building Awards
Bekijk ook deze gelijkaardige projecten© 2022 Orizon Architectuur • BTW BE 0895.782.528 • privacy policycookie policysitemap Quoted: Websites met méér