moderne nieuwbouw hoeve met een knipoog naar het verleden

Op de plaats van een oude vervallen hoeve werd een nieuwe, energiezuinige en bovendien low-budget eengezinswoning gebouwd. Het archetype van de hoeve diende als basis voor het ontwerp. Het relatief eenvoudige volume werd aan één zijde verhoogd en voorzien van een aanbouw, zodat er voldoende plaats ontstond voor een volwaardige slaapverdieping. De aanbouw aan de achterzijde zit in hetzelfde volume van de hoeve, onder het verlengde van het achterste dakvlak. Hierdoor waaiert de woning aan de achterzijde open en wordt meteen een beschut terras gecreëerd. Door de inplanting geniet de woning hierdoor van een fantastisch uitzicht op de omringende natuur en (paarden)weiden. In de zithoek werd het grote raam geörienteerd naar de grote treurwilg.

Deze nieuwbouw is bijna zelfvoorzienend. De hele woning wordt verwarmd door middel van een pelletkachel en het sanitair warm water wordt geproduceerd door een zonneboiler. De woning werd niet aangesloten op de riolering maar op een rietveld dat het vuile water meteen ook zuivert.

type nieuwbouw • woning 
opdracht architectuur • stabiliteit
foto's Katoo Peeters



Bekijk ook deze gelijkaardige projecten



© 2021 Orizon Architectuur • BTW BE 0895.782.528 • privacy policycookie policysitemap Quoted: Websites met méér