vorige | volgende

nieuwe/historische schuur in beschermd dorpsgezicht - Sint-Pauwels

Site in beschermd dorpsgezicht

Wonen en werken in een nieuwbouw op een beschermde site, geen evidente opdracht. De bouwplaats is een voormalig erf met woning en stallen en centraal op het perceel een oude varkensstal. Op de positie waar voordien een oude dwarsschuur stond die door de vorige eigenaar zonder definitieve afbraakvergunning werd gesloopt, wordt deze heropgebouwd. Het uitzicht en de positie van deze schuur gebeurde in samenspraak met het agentschap Onroerend Erfgoed en stedenbouw Sint-Gillis-Waas. De achterliggende stallen worden afgebroken en vervangen door een open eengezinswoning.

In de nieuwe "oude" heropgebouwde schuur wordt een oogartsenpraktijk en zwembad ingericht, de bestaande hoevewoning wordt gerestaureerd en uitgebreid, en er wordt een nieuwbouwwoning opgericht op de plek van de oude stallen.

Dwarsschuur met oogartsenpraktijk en zwembad

De dwarsschuur wordt vormgegeven in een traditionele architectuurstijl. De verschillende kroonlijsthoogtes en dakhellingen tussen voor- en achterkant, gecombineerd met een wolfsdak aan de straatzijde, is typerend voor de oude hoeves van het Waasland. Verder wordt de dwarsschuur gekenmerkt door het gebruik van houten beplanking. De puntgevel aan de noordzijde wordt volledig in ere hersteld door het gebruik van houten timmerwerk met boombrede planken naar analogie met de originele schuur, in het kader van het beschermd stads- en dorpsgezicht. Voor de inkom van de praktijk werd gekozen om deze te accentueren door een moderne zwartgelakte stalen luifel die doorloopt over de bovenslag van het raam in de kopgevel om het verschil tussen het origineel basisvolume en de nieuwe ingreep duidelijk te accentueren. De puntgevel aan de zuidzijde valt buiten het effectieve straatzicht en is erfgoedkundig minder dwingend. Toch werd ervoor gekozen deze gevel ook met hout uit te werken, weliswaar met een hedendaagse detaillering. De glaspartij op het zuiden wordt met houten luiken bekleed als zonnewering. De dakbedekking werd ook in functie van de cultuurhistorische aspecten in overleg met erfgoed volledig voorzien in riet.

Dit project toont als geen ander, hoe nieuwbouw en erfgoed hand in hand kunnen gaan.

type nieuwbouw • rolstoeltoegankelijk • praktijk • vrijstaand • zwembad • BEN • erfgoed
klant particulier met vrij beroep
opdracht architectuur • studie technieken • stabiliteitstudie



Bekijk ook deze gelijkaardige projecten



© 2021 Orizon Architectuur • BTW BE 0895.782.528 • privacy policycookie policysitemap Quoted: Websites met méér