Oogartsenpraktijk in nieuwbouwschuur

​De inrichting van een oogartsenpraktijk in een schuur.

Gelegen op een site in een beschermd dorpsgezicht kwam de vraag van Erfgoed om een oude afgebroken schuur terug op te bouwen. Het resultaat is een uniek gebouw dat oud en nieuw doet samensmelten. De eerder klassieke voorgevel, die past in het geheel van een oude hoeve, herbergt binnenin een moderne, open en lichte oogartsenpraktijk.

De dwarsschuur wordt vormgegeven in een traditionele architectuurstijl. De verschillende kroonlijsthoogtes en dakhellingen tussen voor- en achterkant, gecombineerd met een wolfsdak aan de straatzijde, is typerend voor de oude hoeves van het Waasland. Verder wordt de dwarsschuur gekenmerkt door het gebruik van houten beplanking. De puntgevel aan de noordzijde wordt volledig in ere hersteld door het gebruik van houten timmerwerk met boombrede planken naar analogie met de originele schuur, in het kader van het beschermd stads- en dorpsgezicht. Voor de inkom van de praktijk werd gekozen om deze te accentueren door een moderne zwartgelakte stalen luifel die doorloopt over de bovenslag van het raam in de kopgevel om het verschil tussen het origineel basisvolume en de nieuwe ingreep duidelijk te accentueren. De puntgevel aan de zuidzijde valt buiten het effectieve straatzicht en is erfgoedkundig minder dwingend. Toch werd ervoor gekozen deze gevel ook met hout uit te werken, weliswaar met een hedendaagse detaillering. De glaspartij op het zuiden wordt met houten luiken bekleed als zonnewering. De dakbedekking werd ook in functie van de cultuurhistorische aspecten in overleg met erfgoed volledig voorzien in riet.

type nieuwbouw • rolstoeltoegankelijk • praktijk • vrijstaand •  BEN • erfgoed
opdracht architectuur • studie technieken • stabiliteitstudie
 

Dit project is gelegen op dezelfde site als dit project en hoort bij deze woning.




Bekijk ook deze gelijkaardige projecten



© 2021 Orizon Architectuur • BTW BE 0895.782.528 • privacy policycookie policysitemap Quoted: Websites met méér