vorige | volgende

Dokterspraktijk Blauwendael - Home Sweet Home maart april mei 2020

HOE EEN OUDE BUNGALOW EEN NIEUWE HUISARTSENPRAKTIJK WERD

Huisartsenpraktijk Blauwendael steekt sinds enkele maanden in een nieuw jasje, bijna zo wit als de kledij van de artsen. Patiënten kunnen nauwelijks vermoeden dat hier ooit een oude bungalow stond. En toch is het zo. Met enkele belangrijke ingrepen en het nodige gepuzzel zorgde Goossens & Partners voor deze meer dan geslaagde make-over.

De huisartsen keken al even uit naar een geschikt pand want de praktijk barstte stilaan uit zijn voegen op de vorige locatie. Toch wilden ze om diverse redenen niet te ver verhuizen. “Onze patiënten zijn het hier gewoon en met het schitterende Kasteelpark Blauwendael voor de deur waren we gehecht geraakt aan deze omgeving.Toen deze bungalow op nauwelijks 150 meter van ons bestaande adres te koop kwam, zagen we een ideale kans vrijkomen om uit te breiden en onze naam te behouden. Alleen zitten we op de rand van een woonwijk en dienden we een bestemmingswijziging te bekomen. We zijn bij alle buurtbewoners langs gegaan en zijn hen nog steeds dankbaar dat ze ons project genegen waren.”

Inmiddels hadden ze Goossens & Partners al onder de arm genomen. Niet alleen omdat ze één van de mede- werkers kenden maar ook omwille van hun ervaring met dergelijke projecten. Hanne Vandenhende: “Het klopt dat wij onder de private projecten veel renovaties hebben en vaak zijn dat omschakelingen voor mensen met vrije beroepen. Het feit dat wij ook ingenieurs zijn en ze dus ook met technische vragen bij ons terecht kunnen, speelt daarin een rol. Maar het zijn vooral de uitdagingen die dergelijke projecten met zich meebrengen, die ons als bureau aanspreken. Net als in alle projecten hebben we ook hier ge- tracht om zoveel mogelijk van het bestaande te recupereren. Zo zijn bijna alle muren blijven staan en hebben we zelfs de bestaande raamopeningen behouden. Een bestaand gebouw transformeren tot iets nieuw, is veel duurzamer en daarom gaan wij zover mogelijk in renovatie. En dan nog hebben we meer moeten afbreken dan gepland gezien de bestaande vloer niet stevig genoeg was.”

De grootste wijzigingen exterieur zijn de uitbreiding van drie meter naar voor naar analogie met de naburige woningen en de hellende daklijn die aan de ene kant iets werd verlengd waardoor die aan de andere kant iets werd opgetrokken. Die laatste ingreep was noodzakelijk om een volledig benutbare bovenverdieping te creëren. Het resultaat is een nagelnieuw ogende praktijk in maagdelijk wit. Met uitzondering van de warme houten inkom opzij en de passage houten lamellen voor het raam in de wachtkamer, is alles namelijk wit. Wat uiteraard heel goed past bij een dokterspraktijk. En als je kiest voor wit, dan ga je tot het uiterste.

Hanne Vandenhende:“We hebben crepi voorgesteld omdat het heel goed isoleert. Zeker met de bestaande buiten- muren die we behielden was die isolatie essentieel, ook voor de akoestiek. Daarom hebben we de isolatie en de technieken echt opgevat als een nieuwbouwverhaal: EPS isolatie op de gevel, een betonplaat met 10 cm gespoten Pur, 22 cm minerale wol in het dak, ventilatiesysteem D en er is vloer ver- warming met een warmtepomp. Wij zijn van oordeel dat een renovatie in comfort niet hoeft onder te doen voor een nieuwbouw. Bijkomend voordeel van crepi is dat het een mooie, lichte afwerking is waarmee je – zeker in renovatie met bestaande delen en uitbreidingen – toch gemakkelijker een geheel kan creëren. Om die monoliete vorm die we voor ogen hadden te realiseren, hebben we verder gekozen voor witte leien als dakbedekking, zijn de ramen wit afgewerkt en hetzelfde geldt voor de ingewerkte afvoerpijpen.”

Ondanks de gesloten achtergevel baadt ook de bovenverdieping in natuurlijk licht. Dat heeft het te danken aan het grote raam vooraan en aan de vier dakvensters. Die zorgen niet alleen voor licht boven maar door hun positie net boven de trap valt ook veel dag- licht beneden binnen in het onthaal. Het buitenschrijnwerk van alle ramen en deuren gebeurde met Profel en werd geplaatst door Profel Expert Heirman, Peter Heirman: “De uitdaging in dit project bestond erin om bij aanvang, bij de initiële opmeting van de ramen, meteen ook de opmeting van de af- werking te doen zoals de vinnen rond de ramen die aan de achterkant aan elkaar zijn gelast. Doorgaans gebeurt dat pas nadien maar om het bouw- proces te kunnen versnellen, deed ik het allemaal samen. Als je eerst dertig jaar lang zelf ramen en deuren hebt geplaatst, heb je uiteraard voldoende ervaring.Toen ik het bedrijf heb over- genomen, heb ik resoluut voor Profel gekozen en dat omwille van de uitstekende service en ondersteuning die ze aanbieden. Je kan in overleg gaan en ze denken goed mee naar oplossingen voor de klant. Daardoor kan ik zelf ook een betere service aan mijn klanten aan- bieden. En net als ik komen ze altijd hun afspraken na. Dat is voor mij heilig en één van de redenen waarom de architect vaak en graag beroep op ons doet.”

Antoinette Dumon, Profel: “Alle producten zijn van Belgische makelij, afkomstig uit ateliers en fabrieken in Limburg. Profel staat garant voor kwaliteit en werkt daarom samen met experten in hun vakgebied zoals Peter Heirman. De Profel Experts zijn gecertificeerde Profel-verdelers die aan bepaalde kwaliteits- eisen moeten voldoen en die de Profel glasheldere beloften waarmaken. Bij Profel streven we ernaar dat het kiezen en plaatsen van nieuw buitenschrijnwerk zo zorgeloos mogelijk gebeurt. Ook als er onverwachts toch wat fout loopt, nemen wij onze verantwoordelijkheid. Dit engagement hebben we in een aantal beloftes gegoten: het bedrag op onze offerte stemt overeen met dat van op je factuur, je huis is heilig voor ons, alles moet kloppen zoals we zijn overeengekomen vooraleer we de werken afronden en tenslotte nazorg in onze waarborg. Die service dragen we hoog in het vaandel want tevreden klanten zijn onze beste ambassadeurs. Renovaties zoals hier brengen soms een praktische romp- slomp met zich mee waar klanten vaak tegenop kijken. Profel heeft meer dan 70 jaar ervaring met verbouwingen en wil graag een partner voor hen zijn zodat ze zorgeloos kunnen renoveren. Wij bie- den oplossingen op maat voor ramen en deuren in alle stijlen en kleuren en zowel in aluminium, pvc als hout.

In dit project koos de klant voor aluminium buitenschrijnwerk in een witte afwerking om mee op te gaan in het witte concept van de woning, maar binnen dit gamma hebben we een grote variatie in kleurschakeringen. Het gaat hier over de reeks INVISO vleugel type Dritto, een profiel waarbij je geen vleugels (opendraaiende delen) ziet. Je kunt langs buiten dus ook geen verschil zien tussen vaste en opendraaiende delen. Dat in combinatie met verdoken scharnieren laat de ramen perfect passen in het minimalistische uiterlijk van het gebouw.”

Via de warme overdekte houten inkom stap je een lichtrijke brede gang in. Licht en ruimte waren belangrijk om de patiënten goed te kunnen ontvangen. Alle patiënten, vandaar dat alles rolstoeltoegankelijk is en de deurgreep verticaal helemaal tot beneden doorloopt. Net zoals er een ruim bezoekerstoilet voorzien is in de uitbreiding vooraan. Daar vinden we ook een aangename wachtruimte. In deze rechthoek is alle oppervlakte optimaal benut. Onder meer dankzij de houten zitbank die Goossens & Partners op maat ontwierp en die over de volle- dige lengte en in de hoek doorloopt. Met speciale aandacht ook voor de kinderen.Van hieruit hebben patiënten een mooi zicht naar buiten dat door middel van de houten lamellen niet verstoord wordt maar wel de inkijk van buiten beperkt. Voldoende privacy dus en de patiënten kunnen altijd in de wachtruimte terecht, zelfs wanneer het onthaal niet bemand is. In dat geval zorgt een schuifpaneel ervoor dat het onthaal afgesloten kan worden.

Wat bijdraagt aan die aangename flow is dat alles voor de hand ligt. De wachtkamer zie je als patiënt meteen bij het binnenkomen en is uitnodigend. Geen lange gang waar je door- heen moet en afgesloten ruimtes die je binnen moet treden. Anderzijds is er voldoende privacy aangezien die grotendeels uit het zicht van het onthaal en de consultatiekamers ligt. Van die laatste zijn er in totaal drie, twee opeenvolgende aan de zijgevel en één helemaal aan de achterzijde van het pand waarvoor ze nog op zoek zijn naar een derde collega. In elk kabinet is er voldoende natuurlijke lichtinval, belangrijk in een praktijk. En zo zijn er nog enkele zaken zoals verlichting en beveiliging. Daarvoor deden ze beroep op Elektro StijnThierens: “Ik stond in voor de bekabeling van de beveiliging, verlichting en elektriciteit. Ik heb in het verleden al eens contact gehad met de architect maar dit is het eerste project dat we samen hebben gedaan. Uiteraard gebeurt het overleg voornamelijk tussen architect en bouwheer en krijgen wij nadien het plan om uit te werken. Het is vooral op het gebied van sturing dat wij met de klant in gesprek treden. Is er al dan niet domotica gewenst, wordt er met drukknoppen gewerkt of gaat het om een standaard installatie. Hier is uiteindelijk gekozen voor een systeem met drukknoppen in modules die desgewenst nog altijd gemakkelijk ombouwbaar zijn naar domotica. Dit kan door er eenvoudigweg een controller aan te koppelen. De reden waarom er voor drukknoppen is gekozen met modules is dat je gemakkelijk kan koppelen zodat je met één knop alles aan of uit kan doen. Hiervoor werk ik met de slimme schakelaars en Stand-Alone modules van Qbus, Belgisch en heel betrouw- baar. Verder is het een kwestie van programmeren hoe en wat je wil. Wat de verlichting betreft, ben ik samen met de eind- klant tot bij de leverancier geweest en hebben we samen beslist of en wat dimbaar moet zijn en waar LED-lijnen komen. Ik vond het een fijne samenwerking met veel lokale aannemers die goed op elkaar ingespeeld hebben. En ik ben blij dat ik het op mijn CV mag zetten, zeker gezien het een project in Waasmunster betreft, de gemeente waar ik zelf woonachtig ben. Het was dus ook een beetje een prestigeproject.”

Op de achtergrond, vinden we de op maat ontworpen eiken trap naar de bovenverdieping. Er heerst, ondanks de eerder beperkte oppervlakte, een gevoel van ruimte doorheen deze dokterspraktijk. En nooit heb je het gevoel dat het om een renovatieproject gaat. Het oogt fris en clean zonder klinisch te zijn. Toegegeven, er zijn veel witte wanden en inbouwkasten maar door de combinatie met veel hout en de karaktervolle keramische tegel – wel degelijk keramisch, al gaat het om een Ceppo imitatie – heeft het toch een zekere huiselijkheid en gezelligheid. En niet onbelangrijk, een minimum aan materialen creëert rust. Bovendien zijn alle gebruikte materialen heel onderhoudsvriendelijk.Vandaar de keuze om bijvoorbeeld de keramische tegel in het bezoekerstoilet ook in de wand te laten doorlopen.

Vanuit het vrije kabinet achteraan kijk je uit op de vroegere, verwilderde tuin die begrijpelijkerwijze ingeruild is voor parkeerplaatsen voor de patiënten. Zeker gezien er vooraan onvoldoende parking voorzien mocht worden. Om mooi aan te sluiten op de groene omgeving is gekozen voor klinkers en kiezels.Vanop de parking heb je een goed zicht op de eerder gesloten achtergevel, want met uitzondering van het raam in de consultatiekamer op het gelijkvloers is er geen enkel raam op de bovenverdieping aan die achtergevel. Dat omwille van de privacy, zowel voor hen als voor de buur die erop uitkijkt.

De bovenverdieping is volledig voorgehouden voor de dokters zelf. Hier kunnen ze even uitblazen, vergaderen, lunchen of een koffie nemen. En ondertussen genieten van het prachtige uit- zicht op de omgeving over het platte dak van de uitbreiding heen. Het park Blauwendael, een veld met paarden en een lange rij knotwilgen is dan hun deel. Deze leefruimte met kitchenette zal voor het geluid afgesloten kunnen worden. Er is omwille van licht en ruimte gekozen voor een wand en deur in glas. Verder is hier ruimte voor technieken, opnieuw netjes gepuzzeld onder het schuine dak, een eigen toilet net voorbij de trap en een archiefruimte. Op deze verdieping is gekozen voor een hoogwaardige laminaatvloer en ook hier voel je de huiselijke sfeer.

Het is lovenswaardig hoe ze een oude bungalow met een eerder beperkte oppervlakte omgetoverd hebben tot een volwaardige en aangename huisartsenpraktijk die overal een gevoel van ruimte uitstraalt en met een hedendaagse en tijdloze architectuur een breed publiek aanspreekt. Van een geslaagde make-over gesproken. En mocht er in de toekomst alsnog een wijziging gebeuren, dan kan het mits enkele beperkte ingrepen gewoon weer tot woonfunctie omgebouwd worden. Ook daar is rekening mee gehouden. “We krijgen niets dan lof, zowel van patiënten, buurtbewoners als van onze medisch afgevaardigden. Mensen komen met klachten en zorgen; we hopen dat bij het binnen- komen van onze praktijk de mensen al een “verzachtende pil” krijgen door de rustgevende en eerder “thuis” aanvoelende architectuur. Een vriendelijke ontvangst, een ruime en prettige wachtkamer; een mooi en rustgevend uitzicht naar buiten toe, een rustig muziekje… een setting die het verschil al kan maken.

Nauwelijks te geloven dat binnen deze muren vroeger een ander programma bestond, besluit Hanne Vandenhende. “Dat is enkel mogelijk door een nauw en goed overleg met de klant van in het begin. We zijn echt uitgegaan van de patiënt en de werking van de dokters en hebben samen verschillende scenario’s bedacht. Enkel wanneer we wisten hoe zij precies wer- ken, hoe ze hun patiënten wilden ontvangen en wat ze daar- voor allemaal nodig hadden, zijn we aan de slag gegaan met het ontwerp. Het heeft daarna wel het nodige denkwerk en gepuzzel gevergd om het nieuwe programma zoveel mogelijk binnen de bestaande contouren te krijgen. We hebben werkelijk over elke vierkante centimeter goed nagedacht omdat het optimaal zou werken. En daar zijn we uiteindelijk wel in geslaagd. De flow zit goed, patiënten kunnen vrij bewegen zon- der aan privacy in te boeten en dokters werken nu in een rui- mer en aangenamer kader dan voorheen. Dat we ook het interieur mochten ontwerpen, heeft het eindresultaat zeker positief beïnvloed.”

bekijk de reportage hier


© 2021 Orizon Architectuur • BTW BE 0895.782.528 • privacy policycookie policysitemap Quoted: Websites met méér